Kategorier
Nyheter

Ny upphanding för Region Gävleborg

Den tidigare kritiserade upphandling för anropsstyrd trafik i Region Gävleborg, görs om. Det kan Upphandling24 berätta.

Gävle Taxi – länets dominerade aktör, förlorade trots lägst pris en stor andel av trafiken eftersom lämnat bud anpassats för turer som utgår från Gävle Sjukhus. Ett mindre bolag: Valbo Taxi, har istället angett centrala Gävle som hemoråde, vilket lett till att företagets bedömns som lämpligare för, och således tilldelats, körningarna.

Detta trots att Valbo Taxis timpris alltså låg högre, något som Gävle Taxi påstår kommer leda till miljontals kronor i extra kostnad för regionen över avtalets löptid.

Anders Boberg på Valbo Taxi, säger till Gävle Dagblad:

– Den största delen av befolkningen i Gävle når du snabbast från Stortorget. Så lade jag mitt anbud och det har tydligen fungerat. Lägger man alla tio bussar med hemområde Gävle sjukhus kan man inte komma och klaga efteråt. Gävle taxi har misslyckats och försöker hitta en väg ut ur det här genom att överklaga

Men görs upphandlingen alltså om helt.

“Det är otydligt och har inte varit möjligt för anbudsgivare att förutse hur många fordon som behövs och kommer att tilldelas för respektive hemområde, vilket har påverkat anbudsgivarnas möjligheter att lämna konkurrenskraftiga anbud.

Utifrån bristerna kan Regionen inte garantera att den grundläggande principen om transparens enligt lagen (2016:1145) om offentlig upphandling upprätthålls. Bristerna kan ha påverkat upphandlingens konkurrensuppsökande skede och är inte möjliga att rätta utan att upphandlingen görs om.” anger Region Gävleborg i beslutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *